Atraktivní nabídky hypoték budou pokračovat i nadále

Atraktivní nabídky hypoték budou pokračovat i nadále

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Zájemci o hypotéku budou mít i nadále možnost využít příznivých cen hypotečních úvěrů. Úrokové sazby se pohybují lehce nad třemi procenty a existuje šance, že by mohly ještě o něco poklesnout. Nízké úrokové sazby spolu s příznivými cenami bytů vyústily v růst prodeje nemovitostí a vhodné podmínky pro hypotéku budou pokračovat i v následujících měsících. Je možné, že úrokové sazby spadnou až na historicky nejnižší úroveň, a to 2,95%, která byla dosažena v červnu loňského roku? Situaci na hypotečním trhu a vývoj úrokových sazeb přiblíží následující článek.

Loňský rok zaznamenal hned několik prvenství, co se hypotečního trhu týče. Jak bylo naznačeno v úvodu, v červnu byla nabízena historicky nejnižší úroveň úrokové sazby. Druhý historický rekord nastal v objemu hypoték. V roce 2013 byly uzavřeny hypoteční smlouvy za přibližně 155 miliard korun. Tato hodnota by v následujícím roce podle expertních odhadů neměla být překonána. Očekává se totiž snížení objemu refinancovaných hypoték.

Centrální banka drží úrokové sazby na minimu, aby podpořila ekonomiku. Průměrná úroková sazba hypotečního úvěru se za prosinec pohybovala u nových smluv na hodnotě 3,06%. Nový občanský zákoník znamenal mnoho změn i pro fungování bank. Ty se proto koncem minulého roku soustředily především na potřebné úpravy materiálů a metodik, a nevěnovaly tudíž přílišnou pozornost novým akcím. 

Příznivá úroková sazba má za následek rostoucí počet prodaných bytů. Jejich prodeje vzrostly v loňském roce o 10 % oproti roku 2012. A vzhledem k tomu, že úrokové sazby by se nadále měly držet nízkých hodnot, předpokládá se pokračující růst prodeje nemovitostí, i když jen mírný.

Úrokové sazby by podle odborníků mohly dokonce ještě o něco málo poklesnout. Na trhu hypotečních úvěrů existuje mezi bankami konkurenční prostředí, které drží sazby nízko. Do dalšího období jsou predikovány stabilní hodnoty úrokových sazeb, které mohou poklesnout vlivem jednorázových propagačních akcí jednotlivých bank. 

Klesá také průměrná výše hypotéky. Loni si lidé půjčovali v průměru 1,7 milionu korun a využívali nejčastěji hypotéku s pětiletou fixací. Pokud také uvažujete nad úvěrem na vlastní bydlení, jsou na to právě teď atraktivní podmínky. Sazby hypoték se drží na velice příznivých úrovních. Kdy dojde k jejich růstu, bude záviset především na vývoji ekonomiky v Evropě a na krocích centrálních bank.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů