Bankovní účty bude možné ovládat z jednoho místa

Bankovní účty bude možné ovládat z jednoho místa

21. století je plné inovací a bankovní systém nemůže zůstat pozadu. V příštích dvou letech budou mít banky pořádně na pilno. Nová direktiva Evropské unie pod názvem PSD2 začne platit už 13. ledna 2018. Směrnice reaguje na moderní technologie a jejich vývoj. Zavádí dvě novinky v podobě platební iniciace a služby informování o účtech.

Budeme moci zadávat instrukce bankám prostřednictvím internetového rozhraní někoho jiného a nebudeme k tomu potřebovat ani svou platební kartu. Jednorázové příkazy ano, ale trvalé příkazy a inkasa už ne. Klienti a třetí strany v podobě integrátorů platebního styku budou mít pomocí jedné aplikace přehled o pohybech i zůstatcích na veškerých svých účtech u různých bank. Tím budeme mít možnost lepšího srovnání produktů jednotlivých institucí.

Zvýšení konkurence

Banky budou pod drobnohledem. Pustí do svých řad osoby s potřebnou licencí. Směrnice skýtá velkou příležitost pro FinTech platformy poskytující za pomocí nejmodernějších technologií finanční služby. Bude to jednoduché, flexibilní a intuitivní při ovládání. Platformy budou rychlejší, protože nebudou omezené regulatorními opatřeními bankovního trhu.

Některé z bank zaplatí podílem na trhu a ty, které přípravu nestihnou, pravděpodobně ukončí svou činnost. Jde ale i o novou příležitost. PSD2 umožní oběma stranám, tedy bankám a klientům, využít nové synergie s třetími stranami. Přijdou nové služby, mobilní a webové aplikace, které přinesou rychlé platby a další výhody.

Nyní to pro banky znamená přestavění webů a šablon, vysoké náklady, ale také ošetření rizik. Mezi zmíněná rizika, která je třeba ošetřit, patří bezpečnost platebních transakcí, zajištění ochrany spotřebitele i osobních údajů, odpovědnost za nesprávně provedené a neautorizované transakce, uchování bankovního tajemství, ale i nastavení podmínek pro hospodářskou soutěž mezi jednotlivými poskytovateli platebních služeb. Sníží se tím také riziko úniku osobních dat klientů a podvodů.

Stávající a nová směrnice

Cílem nové směrnice je náhrada stávající směrnice o platebních službách z roku 2007. Evropská komise tak reaguje na rychlý vývoj v oblasti digitalizace bankovních služeb. Nově vzniklé služby jsou třeba velmi podobné jako systém PayPal, PaySec nebo třeba PayU a další typy plateb. Ty vám umožní placení i v okamžiku, když nakupujete produkt či službu a nechcete na internet zadat údaje o své platební kartě.

Pokud bude iniciovat platbu pro klienta třetí strana, i tak bude mít primárně klient svoji smlouvu či dohodu s tímto poskytovatelem. Banka bude svého klienta informovat stejně jako v současnosti o pohybu na jeho účtu výpisem.

Instituce se jménem European Banking Authority určí základní pravidla hry pro banky i třetí strany. Diskuze jsou kolem celé situace opravdu bouřlivé. Jak bude vlastní směrnice o platebních službách nakonec implementována do českého práva, se ještě přesně neví. Mnoho věcí není ještě známo ani centrální bance nebo Ministerstvu financí.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů