Home staging: Klíč k rychlejšímu a výnosnějšímu prodeji nemovitosti


Home staging: Klíč k rychlejšímu a výnosnějšímu prodeji nemovitosti

Home staging je efektivní metodou, jak vylepšit atraktivitu a hodnotu vaší nemovitosti na trhu. Tento koncept, který k nám dorazil ze Spojených států, si získal oblibu nejen mezi realitními makléři, ale i majiteli nemovitostí. Cílem home stagingu je připravit prostor tak, aby oslovil co nejvíce potenciálních zájemců a přinesl maximální prodejní cenu. Pokud vás zajímá, jak tento proces funguje a proč byste ho měli zvažovat, přečtěte si můj článek.

Původ a účel home stagingu

Home staging vznikl v 70. letech minulého století v USA jako reakce na stále rostoucí realitní trh. Za tímto trendem stojí Barb Schwarz, interiérová designérka, která přišla na to, že správně upravený interiér může mít významný vliv na rozhodování kupců. Myšlenka byla prostá: vytvořit prostředí, ve kterém si zájemci snadno představí svůj nový domov. Tato technika se osvědčila natolik, že se rozšířila po celém světě, včetně České republiky.

Jak funguje home staging a kdo z něj může těžit

Proces home stagingu začíná důkladným hodnocením stavu nemovitosti odborníkem nazývaným home stager. Ten posuzuje možné úpravy s cílem zvýšit atraktivitu prostoru. Tyto změny mohou zahrnovat cokoliv od přeuspořádání nábytku až po doporučení větších zásahů jako je malování nebo drobné opravy. Hlavním účelem těchto úprav je zvýraznit přednosti nemovitosti a minimalizovat její nedostatky. Když se potencionální kupci budou cítit pohodlně v daném prostoru, budou ochotni nabídnout vyšší cenu.

Praktické tipy pro vlastní home staging

Pokud se rozhodnete nevyužít služeb profesionálního home stagera, existuje několik kroků, které můžete učinit sami pro přípravu své nemovitosti k prodeji.

  • Odstraňte osobní věci: Prvním krokem je vyklidit prostor od rodinných fotografií a jiných osobních předmětů. Kupující chtějí vidět neutrální prostředí, kde si mohou představit svůj život.
  • Dbejte na důkladný úklid: Čistota hraje klíčovou roli. Ujistěte se, že jsou všechny místnosti čisté a opravené – zaměřte se na detaily jako kapající kohoutky nebo prachové kouty.
  • Vytvořte příjemné osvětlení: Pomocí přirozeného i umělého osvětlení vytvořte útulnou atmosféru. Otevřete závěsy a dopřejte místnostem dostatek denního světla.
  • Zvažte neutrální barvy: Pokud máte výrazně barevné stěny, promyslete jejich přetření na neutrálnější tóny jako bílá či béžová.
  • Přidejte dekorace: Na závěr můžete přidat pár dekorativních prvků, jako jsou květiny nebo stylové polštáře, které dodají kouzlo vašemu prostoru.

Závěr: Proč investovat do home stagingu

Home staging je mocným nástrojem ke zvýšení šancí na úspěšný prodej vaší nemovitosti. Ať už se rozhodnete využít služeb profesionála nebo použijete uvedené tipy k vlastnímu zdokonalení prezentace vašeho bydlení, vězte, že každá maličkost se počítá! Pokud potřebujete další rady ohledně prodeje nemovitosti či samotného procesu home stagingu, neváhejte mě kontaktovat prostřednictvím informací na mém webu.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů