Hypoteční boom nekončí – minimálně do roku 2017

Hypoteční boom nekončí – minimálně do roku 2017

Hypotéka je výhodný a mnohdy výlučný způsob získání prostředků na finacování vlastního bydlení. Rekordně nízké úrokové sazby hypoték v roce 2015, které vyvolaly mimořádnou poptávku, by se podle bankovních expertů měly udržet ještě minimálně do konce roku 2016. A mohou být i překonány!

Celoroční průměr hypotečních sazeb 2015 byl vyčíslen na 2,2 %. Mnozí klienti však získali a stále mohou získat hypotéku i za mnohem nižší než 2% sazbu. Záleží na profilu konkrétního žadatele, dobrém výběru produktu i schopnosti vyjednat výhodné podmínky.

Trh s hypotékami je celkově uvolněný a vzrůstá i průměrná vypůjčená částka. Na té se však kromě nízkých úrokových sazeb podílejí i rostoucí ceny nemovitostí, boom prodejů bytů v novostavbách, stavění rodinných domů i podstatně lepší finanční kondice domácností. Lidé už nejsou nuceni šetřit tolik jako v předchozích letech recese.

Využijte tuhého konkurenčního boje hypotečních bank

Hypotečních úvěrů je dnes celá řada. Odlišují se výší, dobou splácení, délkou fixace, poplatky, možnostmi předčasného splácení a dalšími faktory. Banky dosáhly skvělých výsledků a intenzivně pracují na tom, aby zaujaly klienty, ať už novými produkty, nebo lákavými cenami. Dokonce se dá očekávat ještě nižší meziroční průměr sazeb hypoték. Vzrůst by měly nejdříve v roce 2017.

Trendem je přibližování zájmů bank představám klientů. Aktuálně jdou nejvíce na odbyt úvěry s fixací úrokové sazby na 5 let. I když by se klientům mohlo zdát atraktivní zajištění současné extrémně nízké úrokové sazby na více let, je třeba pamatovat na rizika mimořádného splácení hypotečního úvěru v mezidobí fixace. Mohou nastat nejrůznější situace a předčasné ukončení smlouvy je vždy nevýhodné.

Postavení dlužníků se však zlepšuje díky novému Zákonu o úvěru pro spotřebitele, který vláda schválila v prosinci 2015. Díky němu se možnosti předčasného splácení hypoték výrazně rozšiřují. Klienti budou moci jednou ročně splatit 20 % hypotéky bez sankce. Předčasné splacení hypotéky už nebude pokutováno z důvodu úmrtí, dlouhodobé nemoci nebo invalidity dlužníka.

Hypoteční banky se sice dalšímu zlevňování hypoték brání, ale protože implementace Zákona o úvěru pro spotřebitele je pro ně tak trochu strašákem, usilují právě teď o získání co nejvíce klientů. Proto je třeba využít jejich ostré konkurence a vyjednat si maximálně výhodnou hypotéku. Čekat není radno ani z důvodu změny u daně z nabytí nemovitých věcí (4 %), kterou má od dubna 2016 platit výhradně kupující, zatímco dosud to byl převážně prodávající. Je totiž možné, že při sjednávání hypotečního úvěru vzroste o tato 4 % zátěž na vlastní zdroje kupujícího.

Minulý rok české finanční ústavy včetně stavebních spořitelen vypůjčily na účely bydlení čtvrt bilionu korun. V roce 2016 specialisté opět očekávají nadprůměrné množství i objemy nově sjednaných hypotečních smluv.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů