Hypotéku už nedostanete

Hypotéku už nedostanete

Tohle slýchá a bude slýchat čím dál více lidí. Je to špatně, nebo je to dobře? Jaká jsou ta nová pravidla? A jak to ovlivní ceny nemovitostí?

Čísla a fakta:

  • V ČR rostly v loňském roce ceny nemovitostí nejrychleji z celé EU
  • Češi mají na bydlení napůjčováno více než 1,1 bilion korun
  • 20 % Čechů má finanční rezervu jen 10 000,- Kč

Nová pravidla od října 2018:

  • Banka vám půjčí maximálně 9 ti násobek čistého ročního příjmu. Máte čistý příjem 20 000,- Kč, banka vám půjčí maximálně 2 160 000,- Kč.
  • Vaše splátka nesmí být více, než 45 % vašeho čistého příjmu. Máte-li čistý příjem 20 000,- Kč, splátka se musí vejít do 9 000,- Kč / měsíc.
  • Už delší čas platí, že banka vám nepůjčí 100 % hodnoty nemovitosti.

Je to dobře, nebo špatně?

Žadatelé o hypotéku to mohou považovat za problém a házení klacků pod nohy. Jenže nepřiměřený růst cen nemovitostí a půjčování komukoli na cokoli odstartovalo celosvětovou krizi v roce 2008. Tato opatření jsou tedy rozumná. Krize by totiž postihla nás všechny.

Propadnou se ceny nemovitostí?

Ne. Lze očekávat pomalejší růst cen, následně stagnaci a až po delším čase třeba i snižování. Záleží samozřejmě na typu nemovitosti a především lokalitě. Byt v Praze na Vinohradech rozhodně nezlevní. S cenou sídlištního panelového bytu na periferii tato opatření zřejmě „něco udělají“.

Uvažujete o prodeji?

Co z toho pro vás vyplývá? Je tzv. dobrá doba na prodej. I česká národní banka tvrdí, že nemovitosti jsou nadhodnocené o 20 %. Rostly nejvíce z celé EU. Pokud tedy zvažujete prodej, neváhejte. A pokud chcete poradit s vhodnou strategií, také neváhejte a obraťte se na mě. Těším se na setkání.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů