Investice individuálně nebo do fondů?

Investice individuálně nebo do fondů?

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

V článku Cena za jistotu bylo zdůvodněno, proč nejsou konzervativní investice na dlouhém horizontu vhodné, ba naopak přinášejí relativní ztrátu. V naší republice je přemíra těch, kteří vyměňují růst majetku za přelud jistoty. Ale jsou i tací, kdož se vrhli do víru investic a zkoušejí své schopnosti na kolbišti kapitálových trhů.
A jak už to tak bývá, jeden extrém je často nahrazen jiným – investuje se agresivně, převážně do akciových pozic a hledají se zajímavé růstové příležitosti. Výsledné portfolio pak vypadá nějak takto:

Individual.jpg

Podle svého nejlepšího uvážení tedy vybere investor zajímavé tituly a výsledné portfolio pak obsahuje nějakých deset patnáct položek. Jistě jsou to, díky pečlivé selekci, akcie kvalitních a dynamických firem. Ale i tak existuje dost pravděpodobná možnost, že se jedna či dvě z nich dostanou do potíží. Tím se může dramaticky snížit jejich hodnota na trhu či dokonce mohou zkrachovat. Co to udělá s portfoliem? Okamžitá ztráta v tom případě činí deset, patnáct či dvacet procent jeho hodnoty. Náhrada na původní pozice může zabrat rok či dva, a to ještě za předpokladu, že k podobnému průšvihu nedojde v tomto období znovu.
Jak se v takovém případě chová podílový fond? Jeho portfolio obsahuje velké množství titulů, jejichž váha se obvykle pohybuje kolem jednoho procenta celkového objemu majetku. Asi nějak takto:

OPF.jpg

Když tedy dojde ke krachu jedné či dvou společností v podobné skladbě titulů fondu, ztráta činí jedno či dvě procenta. V porovnání s průměrným výkonem akcií osm až patnáct procent ročně to znamená, že i za takových okolností jste pořád v zisku. Pochopitelně pořád mluvíme o dlouhém horizontu investice.
Pro běžného investora, který se nehodlá věnovat trhům profesionálně, je proto vklad do fondů nejrozumnější varianta. Kromě zmíněné výhody je benefitem i fakt, že se o jeho peníze stará tým porfoliomanažerů. Tedy lidí, kteří jsou svým vzděláním i zkušenostmi zárukou profesionální péče a správné reakce na vývoj daného segmentu trhu. Samosebou to není zadarmo, je třeba oželet vstupní poplatky (u většiny fondů tři až pět procent vkládané částky) a dále management fee (poplatek za správu ve výši do dvou procent ročně). Tyto náklady se však rozhodně vyplatí. Ledaže se rozhodnete věnovat několik let studiu zákonitostí kapitálových trhů a zbytek života jejich sledování.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů