Jak neprodělat na poklesu akciových trhů? Tři tipy pro ochranu Vašich investic.

Jak neprodělat na poklesu akciových trhů? Tři tipy pro ochranu Vašich investic.

 

Propad akciových trhů v posledních dnech dělá vrásky na čele mnoha investorům. Mnozí investoři také skutečně prodělají. Dnešní článek přináší tři tipy, jak se nezařadit mezi ty, kteří si odnesou z poklesu trhů finanční ztráty.

Tip první: Nedělejte chyby, které se historicky opakují!

Při každém poklesu trhů podléhají investoři pokušení minimalizovat ztráty tím, že opustí svoje pozice. A právě prodej pozice je vlastně realizováním ztráty. Peníze v hotovosti nebo na spořícím účtu už nikdy nedoženou realizovaný propad. Přitom je historicky ověřeno, že po každém poklesu přijde vzestup.

Tip druhý: Neřiďte se tím, co píší v novinách!

Klesající trhy jsou velmi vděčným tématem pro noviny, televizní zpravodajství, weby a ostatní média. A vzestupy taky. Potíž je v tom, že čím déle a čím více trhy rostou, tím více se o tom píše. Když mají trhy za sebou významný nárůst, jsou toho plné noviny a investoři nakupují nejvíce. Žene je touha po výdělku. Většinou ale nakoupí za vysoké ceny těsně před tím, než přijde propad. Realizují tak heslo „draze koupit, levně prodat…“. Totéž platí o poklesech. Čím hlubší a delší propad mají trhy za sebou, tím více se o tom v novinách píše. A přidává se i na titulcích článků: "Zhroucení trhů!" nebo "Hospodářská krize!". Investoři prodávají a podruhé realizují heslo "draze koupit, levně prodat".

Tip třetí: Nesnažte se časovat trh!

Platí jednoduché historické poznání, které říká, že po každém poklesu přijde vzestup a po každém vzestupu zase pád. Těžko ale předvídat, kdy k tomu dojde, a proto se vyplatí držet se dlouhodobé investiční strategie. Pravidelné investování průměruje nákupní ceny a totéž platí i o odkupu. Nepouštějte svoje pozice najednou pod vlivem momentální nálady na trhu, ale postupně podle svého finančního plánu.

Pro případné konzultace svých investičních rozhodnutí neváhejte využít kontaktů na tomto webu.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů