Jak nezdědit dluhy

Jak nezdědit dluhy

Zadluženost domácností se rok od roku dramaticky zvyšuje. Podle statistik České národní banky byl dluh českých rodin na konci března tohoto roku neuvěřitelných 1,1 bilionu korun. Stává se proto stále častěji, že součástí pozůstalostí jsou dluhy. V dnešním článku si povíme, jak je to s dědictvím, které obsahuje dluhy, a jaké změny do této záležitosti přinese nový občanský zákoník.

Zdědíme-li majetek po příbuzném, který za svého života nadělal dluhy a nestihl je před svou smrtí splatit, záleží jen na nás, jak se k dědictví postavíme. Buď dědictví přijmeme celé včetně dluhů, nebo je celé odmítneme. Není možné si z dědictví „vyzobat“ jen kladné položky. Musíme se dobře rozmyslet, neboť naše rozhodnutí je pak už nevratné. Na přemýšlení máme jeden měsíc od zahájení dědického řízení. Problémem však je, že nebožtíkovy dluhy se mohou ukázat až po několika měsících a věřitelé nás pak mohou o ně zažalovat. Máme-li tedy dědit majetek po strýčkovi, se kterým jsme se léta nevídali, a nevíme, jaký život vedl, může být výhodnější dědictví odmítnout.

Předmětem pozůstalosti je při dnešním právním stavu zpravidla to, co dědicové musí nezbytně přihlásit (nemovitosti, vklady na účtech). Movitý majetek (starožitnosti, hotovost, drahé obrazy) mnohdy dědicové nepřiznají a tím poškozují případné věřitele. Dnes totiž platí, že dědic odpovídá jen za dluhy, které se rovnají hodnotě zděděného majetku. O zbylou část dluhu věřitelé přijdou. Nový občanský zákoník, který by měl platit od ledna 2014, si klade za cíl posílit práva věřitelů. Předkládaná úprava posiluje pozici věřitelů tím, že dědic bude muset uhradit i dluhy převyšující hodnotu nabytého dědictví. Pokud si však dědic vyhradí soupis pozůstalosti, uhradí jen dluhy do výše zděděného majetku. Jestliže ale vědomě neuvede do soupisu některé předměty a věřiteli se podaří jejich existenci prokázat, přestane pro dědice platit ochrana, kterou mu poskytoval soupis pozůstalosti, a bude povinen uhradit dluhy zůstavitele v plné výši.

Nový zákoník také prodlužuje promlčecí lhůtu. Zatímco dnes je většina pohledávek po třech letech promlčena, tak od roku 2014 bude platit, že pokud v této tříleté lhůtě dlužník zemře, pohledávka se promlčí až půl roku po ukončení dědického řízení.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů