Jak s financemi v novém roce

Jak s financemi v novém roce

Přelom roku bývá příležitostí k bilancování uplynulého období a plánů do budoucna. Podívejme se tedy, co se odehrálo v nedávné minulosti na trzích, jak jsme na tom nyní a co můžeme dále očekávat v letošním roce.

V říjnu 2008 vyvrcholil dlouhodobý uptrend (viz trendová čára).

trendová čára

Nahoře se vytvořila formace, kterou technická analýza nazývá head and shoulders (hlava a ramena).  Poté začal, v důsledku krize nemovitostních trhů, která se přelila do všech hospodářských sektorů, nezadržitelný pád. Ten charakterizují další trendové čáry – ta první ukazuje downtrend poměrně pozvolný, následovaný ovšem mnohem dramatičtější jízdou směrem k jihu.

head and shoulders

Projížďka z kopce skončila náhle v březnu minulého roku a analytici se v té době přeli, zda další vývoj bude mít podobu V, W nebo L. Valná většina z nich předpokládala variantu dva a tři, zatímco ve skutečnosti došlo na tvar jednoduchého V.

Poté, kdy vlády hospodářských mocností, zejména Spojených států, napumpovaly do ekonomiky ohromná množství oběživa, trhy se zotavují téměř stejným tempem, jako v roce 2008 ztrácely. Kdo v té době respektoval doporučení na našem webu, která byla prezentována hned v několika článcích, může si mnout ruce.  Jeho výnosy za minulý rok jsou v rozmezí 40 až 70%. Vytvořil se nový uptrend trvající až do těchto dnů.

uptrend

Ještě zdaleka není dosaženo hodnot, které trh měl v průběhu roku 2007. Z tohoto hlediska je zde prostor pro další růst, čemuž odpovídá i přebytek peněz ve světové ekonomice. Nikde však není psáno, že se v dohledné době dostaneme k hodnotám, které byly před začátkem krize. Velkou neznámou jsou také plány vlád na eliminaci likvidity, kterou použily k zažehnání krize. Pokud budou peníze staženy z oběhu překotně, dojde zřejmě k opětovnému poklesu a umazání části zajímavých výnosů akcií z minulého roku.  Jestli se to však nepodaří, hrozí zvýšená inflace, která bude mít neblahý vliv zejména na pevně úročené instrumenty (obligace a peněžní trh).

Uvidíme tedy, co nám budoucnost přinese. První možnost velí ustoupit z akciových pozic, s výjimkou výnosných dividendových titulů, které bylo v nedávné minulosti možno nakoupit za zajímavé ceny. Druhá varianta naopak ukazuje na vhodnost konverze dluhopisů ve prospěch akcií. Ať tak či onak, nudit se rozhodně nebudeme.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů