Kde koupit ojetý vůz?

Kde koupit ojetý vůz?

Jakmile jste se rozhodli pro koupi ojetého vozu, máte za sebou první krok. Nyní je na řadě klíčová volba prodejce. Zjistěte výhody i negativa, která skýtají soukromí prodejci, autobazary či značkové prodejny a vyberte tu nejlepší alternativu právě pro vás.

Vzhledem k tomu, že auto si většina z nás pořizuje pouze několikrát za život, není se co divit, že většina kupujících je zmatena kvůli množství prodejců ojetých vozů. Nejenže je trh přesycen mnoha firmami, ještě k tomu se nám nabízí několik odlišných možností. Neinformovaný zákazník se proto snadno může rozhodnout špatně a svěřit své peníze nedůvěryhodné firmě či zaplatit zbytečně mnoho peněz za vůz, který by jinde pořídil i o desítky tisíc levněji.

Značkoví prodejci se prodraží, ale vyplatí
První možností je nákup ojetého vozu u značkových prodejců. Tento způsob bývá považován za nejbezpečnější hned z několika důvodů. Auta, která můžete takto zakoupit, byla často prodána právě prodejcem, který je nyní nabízí vám. Z tohoto důvodu je měl zpravidla na očích, staral se o ně a tudíž má dobrý přehled o jejich stavu. Další nespornou výhodou je i to, že značkoví prodejci bazírují na svém dobrém jméně. Na rozdíl od menších společností můžete počítat s tím, že se vám nebudou snažit prodat automobil se skrytou vadou. Výdělek několika tisíc pro ně totiž rozhodně není rentabilní v porovnání se ztrátou důvěryhodnosti v očích zákazníků.

Specializovaný prodejce se také téměř vždy postará o řádnou prohlídku vozu a zajistí případnou výměnu poškozených dílů za nové a originální. Odbornou péči nicméně vyvažuje vyšší cena vozu, která může být dražší i o desítky procent v porovnání s klasickými autobazary. Ke ztrátě jistot navíc může dojít v případě, že ve značkové prodejně plánujete zakoupit vůz jiné značky než na jakou se prodejce specializuje. V tomto případě se totiž může jednat o komisní prodej, na který nebývají poskytovány stejné záruky jako v případě značkového vozu.

Nenaleťte soukromému prodejci
Noviny, časopisy i internet, tam všude naleznete stovky a tisíce inzerátů nabízejících ojetá auta za výhodné ceny. Nejčastějším důvodem, proč se lidé uchylují k tomuto typu pořízení vozidla, je bezesporu představa ušetřených peněz. Vzhledem k tomu, že obchod probíhá jen mezi prodávajícím a kupujícím, není třeba navyšovat cenu o provizi zprostředkovateli. Právě nepřítomnost třetí osoby, se ale velice snadno může stát kamenem úrazu.

Nejen člověk, pro kterého je technická stránka vozu španělskou vesnicí, by si měl k obhlídce vozu přizvat automechanika. Pohled dalšího člověka vám pomůže racionálně se rozhodnout. To, že obchod proběhne bez zprostředkovatele, vás nicméně staví do nepříjemné pozice i z bezpečnostních důvodů. Seriózní prodejci aut si vždy prověřují původ vozidel, které nabízejí k prodeji, aby se vyhnuly případnému faux pas. U nákupu vozu od soukromého prodejce se musíte o ověření faktů postarat sami. Pokud se pro tento typ nákupu přeci jen rozhodnete, mělo by se pro vás stát pravidlem to, že auto necháte prohlédnout v autorizovaném servisu.

Autobazary – zlatá střední cesta
Zlatou střední cestu při nákupu ojetých vozidel představují autobazary. Na našem trhu působí celá řada společností, která poskytuje bezpočet automobilů. Z pohodlí svého domova můžete díky fotogaleriím získat přehled o cenách vozů a vyhlédnout si ten pravý. Až se vydáte na průzkum přímo do autobazaru, měla by vám být umožněna prohlídka vozu za pomoci zvedáku. Pokud ale prodejce nedisponuje příslušným zařízením, požádejte o odvezení vozu do specializovaného servisu. 

Kromě většího pocitu jistoty by měl zákazník získat při nákupu v autobazaru také možnost reklamace. Pozor si ale musíte dát na to, aby autobazar nebyl pouhým zprostředkovatelem prodeje, v tom případě by se totiž mohlo stát, že byste byli odkázáni na řešení sporných věcí s původním majitelem vozu, se kterým jste se doposud nesetkali a nemáte tušení o tom, s kým budete nuceni jednat.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů