Mohou být reverzní hypotéky úspěšné i v České republice?

Mohou být reverzní hypotéky úspěšné i v České republice?

Reverzní hypotéka je finanční produkt, který by měl důchodcům zajistit důstojný život tím, že jim poskytne přísun finančních prostředků, které získají "výměnou" svého bydlení za finance na pokrytí nákladů každodenního života. Je to v podstatě opak klasické hypotéky, kdy si půjčujete na nové, obvykle vlastními silami postavené bydlení. V tomto případě již dům máte a zpětná hypotéka vám umožňuje získat finance ve výši určité částky hodnoty nemovitosti, aniž byste ji museli prodat, s možností dožít.

Produkt zpětné neboli reverzní hypotéky umožňuje vyplacení peněžních záloh ve výši 50 % až 60 % hodnoty nemovitosti. Klient má možnost buď jednorázové výplaty celé částky, nebo měsíčních splátek v určité výši, což by mělo zajistit pokrytí pravidelných měsíčních výdajů spolu s důchodem, který rovněž pravidelně pobírá. Výše měsíční splátky závisí také na délce samotné zpětné hypotéky.

V zahraničí je tento typ finančního produktu využíván s určitými podmínkami, přičemž doba splácení je vázána na situace, jako je prodej nemovitosti, úmrtí posledního z klientů reverzní hypotéky, délka bydlení kratší než jeden rok nebo snížení hodnoty nemovitosti z důvodu neschopnosti klienta se o ni starat. Pokud některá z těchto situací nastane, jsou klienti nebo dědicové povinni bance splácet. Pokud se rozhodnou si nemovitost ponechat, dědicové použijí hypotéku na vyplacení banky a nemovitost na ně přejde. Další možností je nemovitost prodat a poté vyplatit banku, nebo je nemovitost převedena do vlastnictví banky předem a klienti mohou v nemovitosti bydlet.

Výhodou reverzní hypotéky je také možnost potenciálního výdělku. Pokud například banka vyplatí majitelům určitou částku, například 50 % hodnoty, a po určité době se při rostoucích cenách nemovitostí hodnota nemovitosti například zdvojnásobí, mohou klienti nemovitost prodat, splatit zpětnou hypotéku a ještě jim zůstane velká částka, kterou se mohou zabezpečit. Reverzní hypotéky jsou podle mnoha ekonomů velmi zajímavým systémovým a udržitelným řešením.

Nevýhodou na druhou stranu je, že banky u reverzních hypoték uhradí maximálně 60 % hodnoty nemovitosti, což je značná ztráta a dědicové by přišli o značnou část dědictví. Mnozí tedy poukazují také na morální aspekt tohoto řešení.

Zda by reverzní hypotéka našla místo na našem trhu, je zatím otázkou. Každopádně je jasné, že o ní ještě uslyšíme.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů