Na co si dát pozor u inzertní nabídky nemovitostí

Na co si dát pozor u inzertní nabídky nemovitostí

Sazby hypotečních úvěrů jsou příznivé a realitní trh zažívá nebývalý boom. Prodávají se hlavně menší byty určené k dalšímu pronájmu či rodinné byty s výměrou okolo 80 metrů čtverečních. Avšak zvýšeného zájmu o nemovitosti využívají i nepoctivci, kteří chtějí prodat za každou cenu. Pokusíme se jejich triky prohlédnout.

I když Asociace realitních kanceláří dělá všechno pro to, aby čas a peníze klientů nebyly v ohrožení, mnohé inzeráty jsou stále klamavé. Proto rozhodně nemají být hlavním zdrojem informací o vytipované nemovitosti. Bohužel to, že inzerce uvádí potenciálního zájemce v omyl, často vychází najevo až při samotném vyjednávání koupě.

Už před schůzkou se ptejte, zda je inzerovaná cena nemovitosti konečná

První otázka vznesená k makléři by měla znít: „Byl jste osobně v inzerovaném bytě a máte smlouvu s jeho majitelem?“ Asi vám to připadá logické, ale praxe je jiná. Vysoká poptávka na realitním trhu vede k tomu, že mnozí zprostředkovatelé inzerují „cizí“ nemovitosti, lákají na atraktivní popisky i fotografie, a teprve až seženou kupce, volají majiteli.

Inzerát by měl uvádět kompletní cenu nemovitosti, ale v zájmu její atraktivity neseriózní prodejci či realitní makléři zamlčí tu vybavení, tu povinné pořízení garážového stání. A to mohou být částky v řádu statisíců korun. Proto si už před dohodnutím osobní prohlídky ověřte, zda je inzerovaná cena bytu nebo domu opravdu se vším všudy. A zeptejte se i na případné recepční a jiné služby.

Co se skrývá pod pojmem „užitná plocha“?

Další problém může avizovat deklarovaná výměra bytu. Každý zájemce by si měl ověřit, zda „náhodou“ nezahrnuje i sklepní prostory. Ideální je uvádět obytnou a užitnou plochu zvlášť, ale inzerenti někdy využívají jen pojem užitná plocha a do té patří všechny místnosti bytu a také balkon, sklepy nebo půda.
Makléři manipulují i s dispozicí bytu, kdy např. 1 + 1 označují za 2 + kk, nebo suterén za 1. podlaží. Je tedy nutno „číst mezi řádky“, zeptat se na aktuální stav nemovitosti a diskutovat o každé položce inzerátu.

Nahlédněte do katastru nemovitostí

Nejhorší důsledky mívá dopad zatajovaných právních vad. V katastru nemovitostí nebo CzechPointu jde přitom snadno zjistit, kdo je skutečný majitel vyhlédnuté nemovitosti a jestli není zatížena zástavním právem, věcným břemenem či exekucí. V místě potenciálního bydlení se zajímejte také o občanskou vybavenost, parkování a možnosti dojíždění za prací, studiem či zábavou autem i veřejnou dopravou. Mnoho informací včetně případných rizik územního plánu lze vyhledat na internetu. Nebo si můžete zajistit službu zastupování kupujících.

Obezřetností ušetříte čas a peníze

Experti na reality se shodují v tom, že pokud vydrží nízké úrokové sazby hypoték, budou příznivé podmínky pro nákup nemovitostí ještě minimálně do konce letošního roku. Zřejmě tedy nastal nejlepší čas pro realizaci snů o vlastním bydlení. Dobrá zpráva je, že třetině lidí se výběr nemovitosti podaří hned napoprvé. A díky odhaleným trikům nepoctivých inzerentů a důslednému prověřování každé informace jich bude určitě přibývat.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů