Na nebankovní půjčky má od příštího roku dohlížet Česká národní banka

Na nebankovní půjčky má od příštího roku dohlížet Česká národní banka

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Pro téměř polovinu Čechů je dnes velkým problémem náhlý jednorázový výdaj vyšší než 6 000 Kč. Proto jsou v zemi tak oblíbené půjčky a vzniklo tolik subjektů, které půjčují peníze, bohužel často na velmi vysoký úrok.

Konkrétně – nebankovních poskytovatelů půjček je u nás na počátku roku 2015 už 50 000! A protože přibývá stížností na jejich často lichvářské chování, dokončuje ministerstvo financí zákon, který počítá s omezením tohoto podnikání. Reaguje jím i na požadavky Evropské unie.

Prozatím na bankovní poskytovatele úvěrů dohlíží Česká národní banka (ČNB) a na nebankovní Česká obchodní inspekce (ČOI). Chystaný zákon by měl už od roku 2016 tento nezbytný dohled sjednotit pod ČNB.

Trh nebankovních spotřebitelských úvěrů se tak má „pročistit“ – tím, že subjektů, které na něm působí, zůstane odhadem asi pětina, tedy 10 000. Pravidla se teprve formují, ale podle zúčastněných odborníků by vstup do odvětví měly podmiňovat tyto faktory:

  • kromě pojištění odpovědnosti i vlastní kapitál úvěrové společnosti v navrhované výši 2 miliony Kč (pro srovnání: na Slovensku je od dubna 2015 požadován ve výši 0,5 milionů eur, tedy v přepočtu asi 7x větší)
  • přísnější pravidla než jen vlastnictví živnostenského listu (vystavování licencí)
  • přímá odpovědnost poskytovatelů půjček za činnost zprostředkovatelů
  • povinnost předkládat byznys plán a zřejmě i výroční zprávy
  • optimální nastavení vnitřního řídicího systému

Všechna tato opatření mají usnadnit dohled nad poskytovateli nebankovních úvěrů a zkvalitnit distribuci finančních produktů s cílem maximálně ochránit klienty. ČNB si „posvítí“ i na dodržování zákonné povinnosti posuzování úvěruschopnosti spotřebitelů či proces splácení půjček.

I když se mnohé subjekty zřejmě stáhnou do šedé zóny, budou snáze postižitelné za nabízení úvěrů bez licence. Úspěch těchto plánů podmiňuje samozřejmě i výše kapacit, které dokáže poskytnout policie.

Jistě byste uvítali veřejný registr poskytovatelů a zprostředkovatelů půjček

Občas je potřeba vypůjčit si rychle a diskrétně peníze – na nový spotřebič, neodkladnou opravu, nedoplatek energie či v případě náhlého výpadku příjmu. V těchto situacích by se vám určitě hodil veřejný registr poskytovatelů a zprostředkovatelů půjček, o jehož zřízení se také uvažuje.
Vize je asi taková: po nahlédnutí do tohoto seznamu okamžitě zjistíte, zda má vámi vybraný subjekt registraci, a je tedy důvěryhodný. Podobný model už funguje na webu ČNB u zprostředkovatelů a prodejců pojištění.

Zákonná úprava určitě nevyřeší všechny těžké situace, do kterých se dnes lidé dostávají v důsledku přibývajících exekucí (loni jich bylo nařízeno skoro 880 000…), přesto je nepochybně dobrou cestou za zpřísněním podmínek kontroly úvěrového byznysu.

A na závěr jedna „vlaštovka“: v některých případech se můžete dovolat spravedlnosti proti nepoctivým poskytovatelům půjček, zejména tzv. mikropůjček, už teď. Ústavní soud totiž některé úvěrové smlouvy označil za neplatné, protože byly podle něho v rozporu s dobrými mravy – vyplýval z nich například vysoký úrok a nepřiměřené smluvní pokuty. Důsledkem jeho rozhodnutí bylo i zastavení exekuce.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů