Nejčastější chyby při prodeji nemovitosti a jak se jim vyhnout

Nejčastější chyby při prodeji nemovitosti a jak se jim vyhnout

Prodej nemovitosti může být opravdu stresující záležitost, ať už jde o dům, byt nebo komerční prostor. Mnoho majitelů nemovitostí se při této příležitosti dopouští různých chyb, které mohou celý proces značně zkomplikovat a prodloužit. V tomto článku zjistíte, jaké jsou nejčastější chyby, kterých se prodávající dopouštějí, a obdržíte praktické rady, jak se jim vyhnout.

Podcenění přípravy nemovitosti k prodeji

Příprava nemovitosti k prodeji je klíčovým krokem, který mnozí majitelé podceňují. Správná prezentace může výrazně zvýšit atraktivitu vaší nemovitosti a zkrátit dobu potřebnou k jejímu prodeji. Jednou z nejčastějších chyb je nedostatečný úklid a úprava prostoru. Potenciální kupci si vytvářejí první dojem během několika vteřin, proto je důležité, aby vaše nemovitost vypadala co nejlépe.

Zajistěte, aby byl interiér čistý a uklizený. Zbavte se osobních předmětů a nadbytečného nábytku, který může prostor zbytečně zaplňovat. Další častou chybou je zanedbání drobných oprav a údržby. Věci jako nefunkční dveře, kapající kohoutky nebo praskliny ve zdech mohou odradit zájemce a snížit hodnotu vaší nemovitosti. Investice do těchto oprav může být minimální ve srovnání s jejich přínosem.

Zvažte také využití služeb profesionálního home stagingu, který vám pomůže optimalizovat vzhled a atmosféru vašeho domu či bytu. Pokud je váš dům nebo byt prázdný, zapůjčení nábytku a dekorací může prostor zútulnit. Nezapomeňte také na venkovní prostory – dobře udržovaná zahrada nebo balkon mohou rozhodnout o prodeji.

Nesprávné stanovení prodejní ceny

Jednou z největších chyb při prodeji nemovitosti je nesprávné stanovení prodejní ceny. Přemrštěná cena může odradit potenciální kupce a způsobit, že vaše nemovitost bude na trhu ležet déle než je nutné. Na druhou stranu příliš nízká cena může znamenat ztrátu významného zisku.

Klíčem je najít rovnováhu a stanovit cenu, která reflektuje skutečnou hodnotu vaší nemovitosti a zároveň je atraktivní pro kupující. Prvním krokem by mělo být provedení důkladného průzkumu trhu - prostudujte si ceny podobných nemovitostí ve vaší oblasti a vezměte v úvahu faktory jako velikost, stav a lokalita.

Spolupráce s profesionálním realitním makléřem může být velmi užitečná. Makléř má přístup k aktuálním údajům o trhu a může vám poskytnout kvalifikovaný odhad hodnoty vaší nemovitosti. Během prodejního procesu může být nutné cenu upravit podle zájmu kupujících a dalších okolností.

Mějte na paměti, že první týdny po uvedení nemovitosti na trh jsou kritické. Právě tehdy je největší šance přilákat zájemce, proto je důležité mít cenu správně nastavenou již od začátku.

Závěr

Prodej nemovitosti je komplexní proces vyžadující pečlivou přípravu a strategické rozhodování. Vyhnutím se nejčastějším chybám jako podcenění přípravy nemovitosti a nesprávné stanovení ceny můžete výrazně zlepšit své šance na rychlý a výhodný prodej.

Pokud budete potřebovat další rady nebo pomoc s prodejem vaší nemovitosti, neváhejte se na mne obrátit prostřednictvím kontaktů na mém webu. Rád vám poradím!

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů