Nová past na dlužníky? Úvěr za padesát tisíc procent!

Nová past na dlužníky? Úvěr za padesát tisíc procent!

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.

Autor článku je redakce E-konzultant.

Český trh nabízí širokou škálu spotřebitelských úvěrů a mnoho společností poskytuje velmi drahé půjčky pro ty, kterým pro jejich zadluženost už banky nepůjčí. Úroky předražených půjček se mohou pohybovat v řádu tisíců procent. Zarážející na tom je, že takový způsob podnikání je u nás legální a nejedná se o lichvu. Jak je to možné se dozvíte v tomto článku.

Drahým úvěrům se daří v ČR dobře, ale jejich dopady mohou být katastrofální. Jeden z nich, Kouzelná půjčka, který u nás od června nabízí britská společnost Laurence & Partners. Oproti jiným podobným úvěrům, které slouží k zalepení rodinného rozpočtu do další výplaty, je tento vskutku výjimečně drahý. RPSN u něj může přesáhnout neuvěřitelných 50 tisíc procent!

Kouzelná půjčka má podle jejího poskytovatele sloužit jako zdroj peněz před výplatou a má být určena náročné klientele, která si půjčuje příležitostně menší sumu peněz k nákupu bot, mobilních telefonů, kabelek a jiného spotřebního zboží. Finanční experti však před podobnými úvěry varují a říkají, že právě kvůli nim končí mnoho českých domácností v dluhové spirále, z níž se těžko dostává.

S úroky v řádech tisíců procent, jaké má Kouzelná půjčka, se Česká obchodní inspekce u nás ještě nesetkala. Ta hodlá podmínky poskytování tohoto úvěru zkontrolovat, ze zákona se však nemůže zabývat výší úroku.

Díky benevolentním českým zákonům je možné u nás půjčovat za jakýkoliv úrok. Aby se jednalo o lichvu, musí být kromě stanovení nepřiměřeného úroku zneužito rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo rozrušení člověka, který si půjčuje. O regulaci úroků se hovoří už dlouho, přijetí potřebného zákona je ale zatím v nedohlednu.

Když už se někdo rozhodne pro spotřebitelský úvěr, měl by využít spíše bankovních úvěrů a těm nebankovním se raději vyhnout. Úroky v řádech stovek nebo tisíců procent jsou spolehlivým zabijákem rodinného cash flow. Ne všechny dluhy musí být ale špatné. Jde o to, jak s půjčenými penězi naložíme. Za dobré dluhy lze považovat ty, kdy půjčka bude generovat vyšší příjem, než je úrok z dluhu. Dobrým dluhem je typicky hypotéka na vlastní bydlení nebo investiční nemovitost, jejíž měsíční splátka je nižší než nájemné.

Pro více informací o dobrých a špatných dluzích využijte kontaktů na těchto stránkách.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů