Nová pravidla pro volání ze zahraničí

Nová pravidla pro volání ze zahraničí

Ceny volání v zahraničí se díky členství v Evropské unii rok od roku snižují, ochrana proti vysokým účtům ovšem působí jen na jejím území. Stačí zatoužit po exotice a účty za jednotlivé hovory naskakují po desítkách korun. Přečtěte si pár dobrých tipů, na co je vhodné si při volání v zahraničí dát pozor.

Od července letošního roku opět klesly regulované ceny pro roaming v Evropské unii. Takzvaný „eurotarif“ má mít automaticky nastaven každý uživatel roamingových služeb a dokud ho sám nezmění, nemusí mít obavu, že jej volání u nejbližších sousedů finančně odrovná. Všichni operátoři zareagovali, ceny snížili a do tarifu zahrnuli i nového člena EU - Chorvatsko. V cenách jsou ovšem až dvoukorunové rozdíly. Průzkum časopisu dTest objevil jen drobné a spíše formální chyby v cenících. Pokud by operátor přesto místo regulovaného tarifu účtoval vyšší cenu, zákazník má právo vyúčtování reklamovat a požadovat své peníze zpět. Vyřízení reklamace roamingových služeb může trvat až dva měsíce.

V zahraničí mohou přijít velmi draho mobilní data. Evropská úprava chrání proti „šoku z vyúčtování“, a tak nám operátor služby zablokuje, pokud vyčerpáme limit blížící se 50 EUR, více lze účtovat jen s výslovným souhlasem zákazníka. Pravidlo ovšem platí jen v rámci EU, za jejími hranicemi již žádná varování nepřicházejí a zákazníci si musejí stahování dat ohlídat sami. Za 1 MB stažených dat v exotičtějších destinacích přitom operátoři požadují až pět set korun. Spadá sem často i turisty oblíbené Turecko či Tunisko. Lepší je tak chytrým telefonům úplně zakázat stahovat data, nebo si předplatit jejich balíček.

Eurotarif je pojistkou proti drahému roamingu v EU, ale při cestě do konkrétní země se najdou leckdy i levnější varianty telefonování. Pokud operátor nabízí více variant roamingu, vyplatí se prostudovat podmínky a tarif měnit dle potřeby. Dokonce i v Evropě lze dosáhnout výhodných cen mimo eurotarif.

zdroj: časopis dTest

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů