Přichází čas nemovitostí na Floridě?

Přichází čas nemovitostí na Floridě?

Nemovitosti by měly být součástí každého dobře diverzifikovaného portfolia. Máte je v portfoliu i vy? Pokud ještě ne, právě teď přichází vhodná doba pro jejich nákup. V exkluzivním článku od Dannyho Hochmanna, který je specialistou pro tuto oblast dnes najdete hodně zajímavé informace.

V důsledku současné situace na trzích začínají být nemovitosti na Floridě zajímavě oceněny a to jak pro investory, kteří uvažují o rozšíření svého portfolia, tak pro ty, kteří plánují koupi bytu či domu pro vlastní účely. A ceny budou dále klesat. V průběhu následujících měsíců proto čas od času přineseme užitečné rady, tipy a návody týkající se nemovitostí jak pro ty, kteří už nějakou nemovitost vlastní, tak pro ty, kteří o jejich pořízení uvažují. Kde má současný pokles cen nemovitostí kořeny? V dnešním tipu se dozvíte, jaké byly příčiny a průběh americké krize nemovitostí a zároveň tak odhalíte jednu z hlavních příčin současné finanční krize.

Zhruba od roku 2000 byly americké úrokové sazby velmi nízko. Banky tak mohly hypotéky nabízet velmi levně. Navíc podmínky pro získání hypotéky byly velmi laxní a hypotéku dostal skoro každý. To bylo záměrem americké vlády, která si od masivního pořizování bydlení slibovala silnou stimulaci národní ekonomiky. Tato situace vedla k boomu tzv. exotických hypoték, mezi jejichž hlavní parametry kromě velmi nízkých úrokových sazeb (1,7 – 2,0 % p.a. při jednoleté fixaci) patřila např. možnost získání úvěru až do 120 % ceny nemovitosti (a peníze získané nad hodnotu nemovitosti bylo možné použít na cokoliv, třeba auto nebo dovolenou).

Uvolněné financování nemovitostí rozžhavilo v letech 2000 až 2004 americký realitní trh doběla. Poptávka po nemovitostech mnohonásobně převyšovala nabídku, ceny nemovitostí letěly vzhůru. Nová výstavba nebrala konce, rezidenční domy, apartmánové komplexy a satelitní města vyrůstaly jako houby po dešti. Nemovitosti začali ve velkém nakupovat s vidinou pohádkových výnosů investoři, spekulující na jejich další růst. Zároveň strmě klesá podíl těch, kteří kupují nemovitosti za účelem vlastního bydlení. U některých projektů je podíl spekulantů až 60 – 70 % z celkových kupujících (a někdy dokonce až 90 %).

Poté došlo k souběhu 4 významných faktorů, které negativně ovlivnily situaci na tehdejším realitním trhu:

  1. Růst inflace, na který FED reagoval zvýšením úrokových sazeb. Úrokové sazby tak během pouhých dvou let (2004 – 2006) vzrostly ze 4,5 % na 8 %. To vedlo k prudkému zchlazení spekulantské aktivity.
  2. Hurikán Katrina a spol. V roce 2005 hurikán Katrina zcela zničil město New Orleans. Kromě Katriny zasáhly pobřeží USA ještě další 3 velké hurikány. Na základě této silné hurikánové aktivity meteorologové ohlásili, že podobná situace se bude opakovat i v následujících letech. Investice do nemovitostí v pobřežních státech, jako je Florida, náhle ztratily svou přitažlivost.
  3. Zvýšení daně z nemovitosti. Financování škod, způsobených hurikány, se jednotlivé státy, města a obce rozhodly řešit navýšením daní z nemovitostí. Ta se v USA (na rozdíl od ČR) platí každý rok ve výši cca 1 – 2 % z hodnoty nemovitosti. K výraznému nárůstu každoročně odváděné daně z nemovitosti ovšem nedošlo kvůli navýšení této sazby, ale hlavně z důvodu dříve zmíněného nárůstu cen nemovitostí (tzn. základu pro výpočet daně).
  4. Růst cen pojištění nemovitostí. Silná hurikánová aktivita se musela promítnout do cen pojištění. Pojistné u některých pojišťoven vyskočilo až o 300 %.

Roční výdaje na nemovitost tak byly najednou 2 – 3x vyšší oproti stavu před 2 roky. Investoři a spekulanti si uvědomili, že takto drahé nemovitosti (a navíc s tak drahým provozem) nikdo nebude kupovat. To vedlo na konci roku 2005 ke krachu na nemovitostním trhu. Poptávka po nemovitostech zmizela.

V roce 2006 a 2007 končily fixace prvním exotickým hypotékám. V důsledku prudkého nárůstu úrokových sazeb a tudíž měsíčních splátek nebyli dlužníci schopni hypotéku dále splácet. Banky byly nuceny začít nemovitosti ve velkém zabavovat. A tady už začíná další etapa, kterou všichni známe pod názvem finanční krize.

V současnosti americký trh nemovitostí stagnuje, či se dále propadá. Záleží na lokalitě: např. v Detroitu, centru amerického automobilového průmyslu, ceny výrazně klesají, protože automobilky propouští a v oblasti není nikdo, kdo by měl zájem desítky tisíc volných nemovitostí kupovat. Tyto domy chátrají, jsou prázdné a jejich hodnota rapidně klesá. V ostatních státech USA je situace podobná, i když propad cen nemovitostí tam není tak markantní.

Jak nemovitostní krize ovlivnila český a slovenský trh s nemovitostmi? Hrozí nám stejná situace? A na co se připravit? To si povíme v některém z dalších tipů.

Danny Hochmann Realitní broker Danny Hochmann disponuje výbornou znalostí Floridy a potřebnými profesionálními vědomostmi rezidenčních i komerčních nemovitostí a se svými znalostmi má Danny uznávané postavení na trhu. Je držitelem brokerské licence na Floridě, makléřské licence v České Republice a v rubrice „Poradna“ je do konce tohoto týdne připraven odpovídat na Vaše dotazy.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů