Přichází správný čas pro koupi nemovitosti?

Přichází správný čas pro koupi nemovitosti?

V minulých týdnech oznámili realitní experti očekávaný vývoj na trhu s nemovitostmi. Finanční krize, která vypukla před dvěma lety, způsobila propad cen nemovitostí v průměru o 15%. Je tedy nyní správný čas na koupi bytu či rodinného domu? Budou ceny nemovitostí i nadále klesat nebo můžeme očekávat jejich růst? Nejen o tom se dočtete v dnešním článku.

Ceny nejzajímavějších nemovitostí dle odborníků dosáhly svého dna, mírně zlevnit mohou ještě byty v méně atraktivních lokalitách. I jejich cena ale již v příštím roce bude stagnovat nebo růst. Bublina zkrátka splaskla, a pokud přemýšlíte o pořízení vlastního bydlení, je nyní správný čas tak učinit. Kromě příznivých cen nemovitostí Vám do karet hraje i nízké úročení hypoték. Banky jsou opět ochotnější půjčovat a předhánějí se, která nabídne výhodnější produkt. Roční úroková sazba u hypoték se u většiny bank nyní pohybuje okolo 4,4%. Taková byla jejich cena naposledy v letech 2005 až 2007, kdy trh zaznamenal největší hypoteční boom. Pokud byste se chtěli o cenách hypoték dozvědět více, využijte kontaktů na těchto stránkách.

Za zvážení však stojí, zda se vyplatí investovat do bytů v panelových domech. Jejich předpokládaná životnost byla projektována na 30 let. Stavební úpravy sice životnost paneláků prodlouží, nicméně přinášejí zvýšené náklady na jejich údržbu. A nejen proto budou ceny těchto bytů ve střednědobém období klesat. Již dnes někde značí bydlení v panelácích synonymum chudoby a odloučení od společnosti. Očekává se proto, že hodnota panelových bytů bude činit 50 až 80% cen bytů v novostavbách.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů