Refinancování hypotéky dobře zvažte

Refinancování hypotéky dobře zvažte

Chcete snížit splátky u svého hypotečního úvěru, nebo získat výhodnější úrokovou sazbu? Není nic jednoduššího než přejít k jinému bankovnímu ústavu, který nabízí výhodnější podmínky. Ale pozor, se zjišťováním potřebných informací začněte zavčasu.

Refinancování hypotéky spočívá ve splacení existujícího hypotečního úvěru novým hypotečním úvěrem, který klientovi poskytuje výhodnější úvěrové podmínky. V praxi tedy situace vypadá tak, že výměnou za nižší měsíční splátky či věrnostní bonusy odchází klient k jiné finanční instituci.

Nečekejte příliš dlouho
Klíčovým momentem pro rozhodnutí, zdali je moudré refinancovat hypotéku u jiného bankovního ústavu, je blížící se konec fixního období úrokové sazby. Nečekejte na to, až dostanete oznámení o nových sazbách pro nadcházející období. Raději se zajímejte již o několik měsíců dříve o nabídky jiných bankovních institucí. Jakmile zjistíte, že jinde byste měli výhodnější podmínky, záleží jen na Vás, zdali přejdete k jinému ústavu, a nebo se pokusíte o vyjednávání se stávající bankou či spořitelnou.

Ušetřete za životní pojištění
Blížící se konec fixního období není jediným důvodem, proč byste měli uvažovat o refinancování hypotéky. Pokud jste si hypoteční úvěr sjednali před několika lety, je možné, že by Vám nová generace hypoték vyhovovala více. Refinancováním se v dnešní době můžete například zbavit poplatků za životní pojištění, které bylo v dřívějších dobách téměř nutností, zatímco dnes je vyžadováno jen zřídka.

Refinancování v praxi
Na českém trhu nabízí refinancování celá řada bank i stavebních spořitelen. Jakmile se rozhodnete pro přezkoumání situace na trhu s hypotékami, připravte si veškerou dokumentaci k původní hypotéce a sjednejte si schůzky v jednotlivých ústavech.

Nabídka na trhu s refinancováním hypoték je momentálně velice rozmanitá. Pokud začnete jednat s bankou s dostatečným předstihem, měli byste získat výhodnější úvěrové podmínky pro nadcházející období. Mnohdy tato jednání s bankou vedou k tomu, že původní banka Vám nabídne lepší sazbu, aby o Vás nepřišla. Stačí si jen vyhradit dostatek času, a nebo se obrátit na svého finančního poradce, který Vám s tím pomůže.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů