Sekundární trh s hypotékami

Sekundární trh s hypotékami

Zatímco ve vyspělých zemích je refinancování hypoték mnohem rozsáhlejší obchodní aktivitou než jejich primární úpisy, u nás je teprve v plenkách. Přitom, z hlediska uživatele, jedná se o nezanedbatelné finanční částky, které může prodělat, nebo naopak ušetřit.

Přečtěte si v této souvislosti článek Hypotéky jsou výhodnější, vyplatí se vzít si novou a starou splatit uveřejněný na serveru Novinky.cz. Začnete-li uvažovat o možném vylepšení podmínek svého stávajícího zadlužení, pak je vhodné pamatovat na několik základních pravidel:

  • V patřičném předstihu, nejméně půl roku před ukončením stávající fixace úrokové sazby, začněte zjišťovat aktuální podmínky na trhu.
  • Do svých úvah zahrňte nejen samotnou úrokovou sazbu, ale i případné další náklady na změnu poskytovatele úvěru (bude nutný nový odhad nemovitosti?; kolik bude stát?; jaké jsou další poplatky spojené s úvěrem v porovnání s poplatky u původního věřitele?).
  • Nezapomeňte, že v různých porovnáních je uváděna procentní sazba „od“ – většinou je nejvýhodnější úrok navázán na tak tvrdý scoring, že mu odpovídá pouze neteř generálního ředitele; jakmile tedy budete mít rámcově vybráno několik možných finančních ústavů, zjistěte si přímo u nich, na jaký úrok pravděpodobně dosáhnete ve vaší životní situaci.
  • Ověřte rovněž, jak dlouho bude trvat vyřízení případného úvěru u nové instituce, abyste stihli podniknout patřičné kroky do ukončení stávajícího úrokového období.
  • Vybaveni několika variantami refinancování stávajícího úvěru vyvolejte jednání se svou hypoteční bankou; nečekejte, až vám nabídne změnu fixace sama – učiní tak až velmi těsně před koncem daného období a tím prakticky znemožní proces sjednání u jiného poskytovatele

Samozřejmě všechno popsané úsilí má smysl jen tehdy, pokud tímto procesem dosáhnete zajímavého vylepšení současných podmínek. V opačném případě si ušetřete námahu a věnujte se příjemnějším aktivitám.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů