Těšte se na zlevnění předčasného splacení hypoték a zpřísnění podmínek pro úvěrové společnosti

Těšte se na zlevnění předčasného splacení hypoték a zpřísnění podmínek pro úvěrové společnosti

Poplatky za předčasné splacení hypotečního úvěru jsou v České republice jedny z nejvyšších v Evropě a oblast spotřebitelských půjček je džunglí, v níž se pohybuje více než 50 tisíc všelijakých subjektů. Konečně jsou však na dohled změny, které jako klient jistě uvítáte.

Už v první polovině roku 2016 by měl začít platit zákon o úvěru pro spotřebitele, jehož návrh aktuálně připravilo ministerstvo financí.

Nová pravidla Vám umožní jednou ročně splatit 25 procent hypotéky bez sankce

Pokud dnes chcete v České republice předčasně splatit hypotéku, musíte počítat se sankcemi, které nejsou zrovna nízké. Například u hypotéky ve výši 2 milionů korun mohou sankce činit u splacení tři roky před termínem i 300 tisíc korun. Není divu, že se klienti proti takovéto praxi bouří.

Projde-li nový zákon, bude možné jednou za rok splatit 25 procent hypotečního úvěru bez jakékoliv sankce i mimo termín fixace, vždy v měsíci před výročím smlouvy. A pokud by byl důvodem předčasného splacení rozvod, úmrtí, dlouhodobá nemoc nebo invalidita, šlo by dokonce celou hypotéku ukončit zcela 1bez poplatků.
Uvedená změna má automaticky platit u hypoték sjednaných od data účinnosti zákona. Stávající klienti by ji mohli využít od začátku svého dalšího fixačního období. Návrhu zmíněného zákona předchází již schválená směrnice EU. Podle ní mohou banky klientům účtovat jen skutečné náklady spojené s předčasným splacením hypotéky, např. úroky vyplacené investorům nebo provize prodejní sítě.

Další povinností hypotečních bank bude informování klientů o nově nabízené úrokové sazbě na další fixační období nejpozději tři měsíce před ukončením stávající fixace.

Tohle není sci-fi: zbavíme se lichvářů!

Kdo bude chtít podle nového zákona vstoupit na trh nebankovních půjček, musí složit základní kapitál ve výši minimálně 20 milionů korun. Dnes těmto subjektům stačí jen živnostenské oprávnění, proto se „přemnožily“ na desítky tisíc a je mezi nimi i spousta nepoctivců, kteří nelítostně ožebračují lidi.

V současnosti dohlíží na nebankovní poskytovatele úvěrů Česká obchodní inspekce, zatímco do budoucna to bude Česká národní banka, která už dozoruje půjčky od bank. Tato instituce tedy získá přehled nad celým trhem. Prodejci budou také muset skládat zkoušky z odborné způsobilosti a pojišťovat se proti škodám způsobeným svou činností.

A protože ČNB plánuje zavést i veřejný registr poskytovatelů a zprostředkovatelů půjček, očekává se u nás jejich velká redukce.

Vize ideálního stavu je takováto: řekněme, že potřebujete nutně půjčku na opravu automobilu nebo třeba nedoplatek energie. Vyberete si poskytovatele, jehož podmínky se Vám líbí, a po nahlédnutí do on-line registru okamžitě zjistíte, zda má registraci, a je tedy důvěryhodný.

Není to přitom žádné sci-fi, tento model už na webu ČNB funguje u zprostředkovatelů a prodejců pojištění. A i když se některé firmy stáhnou do šedé zóny, budou snadněji postižitelné za nabízení úvěrů bez licence.

Nový zákon o úvěru pro spotřebitele je určitě dobrou cestou za zpřísněním kontroly finančního trhu a omezením statisíců lidských tragédií, ke kterým vede nesplácení půjček.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů