Užijte si zimní dovolenou na plné pecky!

Užijte si zimní dovolenou na plné pecky!

Snowboarding, lyžování v Itálii, Francii, Švýcarsku, ale i túry v Rakousku nebo podél levád na Madeiře – to jsou jen některé z trendů zimní dovolené, kterou si pravidelně dopřává stále více Čechů. Malebná příroda, čerstvý vzduch a spousta zážitků v době, kdy u nás panuje nevlídné počasí, vám spolehlivě zajistí novou energii do dalších měsíců v práci či ve škole. Je prokázáno, že opakované pobyty na horách podporují imunitu dospělých i dětí, které to v dnešním znečištěném životním prostředí potřebují o to více.

Zvažte připojištění rizikových sportů

Oblíbené italské Alpy jsou téměř tak dostupné jako sousední Rakousko, přičemž je tam více slunce a na jihu dokonce přímořské podnebí. K popularitě Itálie přispívá i to, že cesta do většiny žádaných středisek trvá z České republiky pouze 6 až 8 hodin jízdy autem. Češi v zimě míří nejčastěji do oblastí Val di Fiemme a Alta Valtellina, kde si užívají skvělých sjezdovek, ale také vyhlášené italské gastronomie a rozmanitých kulturních akcí. Také ceny zimních zájezdů do Itálie zůstaly na loňské úrovni (v předprodejích okolo 7 500 Kč na osobu). I když se většina termínů okolo Vánoc, Nového roku a jarních prázdnin vyprodá už na podzim, stále zůstávají různé možnosti, například individuální turistika s ubytováním v rodinných penzionech.

Pokud patříte mezi vyznavače zimních sportů, určitě byste se na hory nevydali bez cestovního pojištění. V zahraničí je nákladné i ošetření banálního zranění a Evropský zdravotní průkaz nelze ve většině situacích uplatnit. Navíc cestovní pojištění nekryje pouze léčebné výlohy, ale také pojištění zavazadel nebo majetku a odpovědnosti. Všechny tyto kategorie mají svůj význam: vždyť vybavení na hory stojí majlant a riziko srážky na sjezdovce není při dnešní frekvenci lyžařů zanedbatelné. V případě pojistné události ještě nikdo nelitoval nastavení vyšších limitů.

V zimním cestovním pojištění bývá běžně zahrnut i velký hit dneška – snowboarding. Základní pojištění se však vztahuje pouze k jízdě po vyznačených a veřejnosti otevřených sjezdovkách. Zamýšlíte-li freeriding nebo akrobacii, určitě si v zájmu kompletní ochrany zařiďte i připojištění rizikových sportů. Bude to sice malinko dražší, ale o to vášnivěji se pak můžete prohánět po zasněžených pláních.

Zimní dovolená nemusí znamenat jen lyže

Současní manažeři turistických destinací myslí i na návštěvníky, které lyže nebo snowboard nebaví nebo na nich nemohou jezdit. Připravují pro ně udržované stezky k zimním procházkám v pohorkách. Vyhlášené jsou jimi například rakouské regiony Wagrain-Kleinarl a Fuschlsee. Také švýcarská střediska Lenzerheide a Arosa udržují zimní trasy pro pěší v délce 140 km.

Vzhledem k nízkým cenám letenek přibývá i v Česku nadšenců, kteří v zimě odlétají za sluncem do exotických zemí. Ke stálicím patří Thajsko, Mexiko, Dominikánská republika, Kuba, Venezuela či Keňa. Žádaná je i exotika „za humny“: Egypt, Maroko, Spojené arabské emiráty, Kanárské ostrovy a Madeira s atraktivními túrami okolo zavlažovacích kanálů – levád. Jedna z hlavních hřebenovek vede z Pico do Arieiro do Pico Ruivo. Opět se vyplatí mít dobré pojištění, protože tato turistika je poměrně dobrodružná. Neobejdete se na ní bez baterky – čelovky do tunelů, pláštěnky a pevných bot, vhodných na místy rozmáčený povrch. Úžasné výhledy na „květinový“ ostrov Madeira však stojí za to a můžete tu zažít i velkolepý příchod Nového roku s ohňostroji.

Ať už si vyberete jakýkoliv typ zimní dovolené, jistě vás patřičně vzpruží a zůstanou vám na ni barvité vzpomínky.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů