Víte, kolik Vás skutečně stojí hypotéka?

Víte, kolik Vás skutečně stojí hypotéka?

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Nízký úrok u úvěru může být jen marketingovým trikem. V tomto článku se dozvíte, jak si zjistit, kolik Vás úvěr bude skutečně stát. V závěru článku najdete odkaz na jednoduchou kalkulačku, na které si můžete skutečnou nákladovost úvěru přepočítat.

Mnohé reklamy hlásají: "Půjčka na cokoliv! Výhodně! Úrok již od 8% p.a.!"  Zpravidla na konci inzerátů se krčí malým písmem napsaný údaj, který je důležitý pro posouzení skutečné ceny půjčky. Je to roční procentní sazba nákladů, která zpravidla bývá mnohem vyšší než úrok. Tento údaj je označen zkratkou RPSN. Zahrnuje v sobě další poplatky, které vedle úroku určují cenu úvěru. Může to být například jednorázový poplatek za sjednání úvěru nebo pravidelný měsíční  poplatek za vedení úvěrového účtu.

Co se tedy může skrývat za supervýhodnou půjčkou již od 8% p.a.? "Půjčíme Vám 50.000,-  jen za 1.570,- měsíčně!" hlásá reklama. Tato splátka při tříletém splácení skutečně odpovídá úroku 8%. Po podrobnějším seznámení s podmínkami ale zjistíte, že kromě úroku je nutné ještě zaplatit pět tisíc za uzavření smlouvy a k tomu platit dvě stovky měsíčně za vedení úvěrového účtu. Po započtení  těchto nákladů činí roční procentní sazba nákladů, tedy RPSN, 24%. A to už je skutečná cena této půjčky. Výpočet RPSN si můžete vyzkoušet na on-line kalkulačce RPSN.

Obecně lze říci, že je moudré se těmto typům úvěru vyhýbat. Tento princip ovšem platí i u hypoték, ale u nich je nutné zvážit další okolnosti, které bývají  zpravidla velmi individuální. Pokud pro Vás nebudou dostačující výpočty z kalkulačky RPSN nebo potřebujete poradit s řešením Vaší hypotéky, využijte záložku "kontakty" na tomto webu a spojte se mnou.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů