Plusy a mínusy variabilních hypoték

Plusy a mínusy variabilních hypoték

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

V posledních měsících, týdnech a dnech se v médiích setkáváme s informací, že hypoteční úrokové sazby jsou na svém minimu a již se nebudou snižovat. Ovšem existují i takové typy hypoték, které disponují minimálními úrokovými sazbami. Jde o variabilní hypotéky.

Hypotéku můžeme použít na nákup nemovitosti, ale i na pořízení vybavení domácnosti, v některých případech i na rekreaci. Variabilní hypotékou poté rozumíme hypotéku, která disponuje plovoucí úrokovou sazbou. Fixace takovéto sazby je velmi krátká. Jedná se o dny či týdny.

O splátkách rozhoduje tržní úroková sazba

Variabilní hypotéky jsou vázány na tzv. sazbu PRIBOR, což je zkratka pro Prague InterBank Offered Rate. S touto tržní úrokovou sazbou, vyhlašovanou Českou národní bankou, si banky poskytují úvěry na našem mezibankovním trhu. PRIBOR se v závislosti na ekonomických faktorech a vývoji na trzích mění, přičemž může klesat, ale i stoupat.

Z logiky věci tedy vyplývá, že variabilní neboli plovoucí hypotéka se skládá z jistiny, úrokové sazby PRIBOR a bankovní marže. Jistina a marže zastupují neměnnou část hypotéky, úroková sazba se však mění.

Právě ve variabilitě sazeb spočívají výhody i nevýhody plovoucích hypoték

Velkou výhodou se stává fakt, že úrokové sazby takovýchto úvěrů začínají na daleko nižších úvěrových sazbách, než je tomu u běžných hypoték se sazbou pevně danou.

S tímto pozitivem ovšem souvisí i negativum v podobě nejistoty fixní výše měsíčních splátek. Protože variabilní hypotéka může reagovat na náhlé výkyvy ve finančním sektoru a na kapitálových trzích, díky čemuž se změní i sazba PRIBOR, není vyloučeno, že se změní i výše měsíčních splátek. Klient tak může jeden měsíc splatit i o několik tisíc korun méně než v měsíci následujícím.

Majitelé hypoték mohou mezi sazbami jednoduše přestupovat

Na zájem o plovoucí hypotéky zareagovaly i bankovní instituce, díky čemuž mají klienti neobyčejnou výhodu vyzrát také na měnící se úrokové sazby. Mnoho bank, jež plovoucí hypotéku nabízí, umožňuje svým klientům přechod z variabilní na fixní sazbu. Přechod z variabilní na fixní sazbu je účtován dle ceníku dané banky, v opačném směru si budete muset počkat na konec fixace. Mimo to se taktéž můžeme setkat s bonusy v podobě garance maximální výše úrokové sazby, možnosti využití mimořádných splátek i refinancování hypotéky.

Z uvedených údajů je patrné, že variabilní hypotéku využijí klienti, kteří své finance sledují, kontrolují je, jsou vždy ve střehu. Právě důkladné sledování finančních a kapitálových trhů umožní předejít zvýšení úrokových sazeb. Plovoucí hypotéku naopak nevyužijí lidé, jejichž rozpočet je jasně daný, a klienti, kteří nechtějí nést úrokové riziko.

 

 

 

 

 

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů