Trhy jsou dole – a jak to bude dál?

Trhy jsou dole – a jak to bude dál?

Ta otázka dnes zaměstnává většinu investorů. Do budoucnosti nenahlédneme, ale můžeme se podívat, co si o tom myslí zkušení finančníci. Waren Buffet, jeden z největších guru v oblasti investic, říká: „V současnosti nakupuji akcie, protože jejich cena je nízká a obrat na burzách může nastat dřív, než čekáme.“ Vladimír Fichtner, ředitel renomované finančně poradenské společnosti, soudí: „Návrat indexů světových burz na původní hodnoty před krizí neočekávám v horizontu kratším než 2 roky, spíše později.“

Zkusme se tedy podívat na dva možné scénáře budoucího vývoje dle uvedených vyjádření. Investujeme pravidelně $200,- měsíčně. Začneme v nepříliš vhodném okamžiku, v lednu roku 2007. Prostředky budeme vkládat do fondu, jehož hodnota je navázána na index S&P 500 a odráží vývoj celého trhu. Graf zde.

Zpočátku jde všechno dobře. Fond tři čtvrtě roku rostl, s malými korekcemi v březnu a srpnu, které však v dalších měsících překonal. V říjnu se ale vývoj otočil. Nejprve váhavě, poté se vzrůstající razancí ztratil fond do konce roku až 50% své hodnoty. Co se bude odehrávat dále?

Scénář č. 1: Akciové trhy se vrátí na hodnoty poloviny roku 2007 během dvou let

Hodnota našeho účtu na konci roku 2010 je $13 923,- při vlastních investicích ve výši $9 600,-. Náš výnos za čtyři roky bude 48,12%, což znamená 12,03% p.a. To je velmi pěkné , ale co když se návrat k původním hodnotám protáhne na tři roky?

Scénář č. 2: Akciové trhy se vrátí na hodnoty poloviny roku 2007 během tří let

Výsledky jsou viditelně slabší: hodnota účtu $14 657,- při vlastních vkladech $12 000,-; výnos na pětiletém horizontu ve výši 22,14%, a to je 5,54% p.a. Na investici do akcií nic moc. A pokud se návrat na dobyté pozice bude prodlužovat, výsledky se ještě zhorší.

Ale i kdyby se tak stalo, není důvod k pesimismu. Za prvé jsme modelově začali opravdu v hodně špatné chvíli. To se ve skutečnosti přihodí málokdy. Například pokud bychom začali v současné době, naše výnosy budou na dvou až tříletém horizontu kolem 40%. Za druhé, doporučený časový horizont akciových investic není čtyři nebo pět let, nýbrž nejméně sedm osm let, raději více. V tomto období průměrné výnosy dosahují oněch 7 až 14% p.a. a není důvod, proč by tomu tak nemělo být i nadále.

Velmi pozitivní je skutečnost, že za celé období nikdy drawdown (celkové snížení hodnoty účtu) nebyl vyšší než 25%. Ačkoli cena fondu samotného spadla až o 50%. Jak je to možné? Když trh klesá, kupujete levněji. Když jde nahoru, zvyšuje se hodnota účtu. To je kouzlo pravidelného investování.

Budujeme-li majetek, je koncept pravidelných vkladů nenahraditelný. A poklesy trhů vítanou příležitostí k levným nákupům. Potom naše účty narostou a bude nutno je před těmito poklesy chránit. Někdy příště si povíme, jak na to.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů