Tři pravidla pro tvorbu finančních rezerv

Tři pravidla pro tvorbu finančních rezerv

Mnoho českých domácností má malé nebo dokonce žádné finanční rezervy. Při ztrátě příjmu pak rodiny bez rezerv pocítí prudký propad životní úrovně, nejsou schopny platit hypotéku nebo nájem a peníze shánějí, kde se dá. Často pak peníze čerpají z nevýhodných spotřebitelských úvěrů, až přijde okamžik, kdy nejsou schopny dluhy splácet. Obvykle mají tyto příběhy podobný konec – exekuci. Jak se této nepříjemné situaci vyvarovat si můžete přečíst v dnešním článku.

Podle průzkumu, který na konci loňského roku představily ministerstvo financí a Česká národní banka, vyplývá, že více než polovina Čechů považuje za zbytečné vést si rodinný rozpočet. Téměř čtvrtina populace pak rodinný rozpočet nevede, protože "na to nemá čas". Na vině je nízká finanční gramotnost obyvatelstva. Pokud nemáme spočítaný rodinný rozpočet, stěží pak můžeme mít správně nastavené finanční rezervy.

Naše prababičky mívaly na poličkách řadu hrníčků a do každého dávaly část svého příjmu nebo důchodu. Na poličkách stávaly hrníčky na uhlí, na elektriku, na Vánoce a podobně. Dnes nám to přijde poněkud úsměvné, ale jedno je jisté – prababičky měly rodinný rozpočet spočítaný a dobře věděly, kolik a do jakého hrníčku mají dát. A stejné je to i s finančními rezervami. Abychom měli finanční rezervy správně nastavené, je důležité mít spočítaný finanční plán. Finanční plán mapuje naše veškeré příjmy a výdaje a můžeme z něj vyčíst, jaká rizika bychom měli mít pojištěná a jak a kolik bychom měli spořit.

Finanční rezervy se dělí na tři druhy. Jsou to rezervy krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé.

  • Krátkodobá rezerva slouží k náhlým, avšak celkem běžným výdajům. Používá se na příklad k zakoupení nové pračky nebo lednice, když se nám staré spotřebiče rozbijí. Krátkodobá rezerva by měla činit naše tři měsíční výdaje.
  • Střednědobá rezerva se nám bude hodit, pokud přijdeme o zaměstnání nebo nastane výpadek v příjmech z podnikání. Jsou to situace málo obvyklé, avšak je vhodné na ně být připraven. Střednědobá rezerva by měla být ve výši devíti měsíčních výdajů.
  • Dlouhodobá rezerva by měla sloužit k doplnění příjmu v důchodu. Výše této rezervy je u každého jiná a odvíjí se zejména od toho, od kdy jí budeme chtít čerpat, od příjmů a výdajů a také od toho, jaký příjem a od kdy plánujeme v důchodu čerpat. 

Budete-li potřebovat sestavit finanční plán nebo jen poradit s nastavením finančních rezerv, neváhejte využít kontaktů na těchto stránkách.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů