Nový občanský zákoník se dotknul i hypoték

Nový občanský zákoník se dotknul i hypoték

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Doma, v médiích, na nákupech, v hospodě. Všude tam slýcháváme, jak nám nový občanský zákoník změnil život. Je pravdou, že se dotknul též hypoték a náležitostí s nimi souvisejících. Ovšem jsou tyto změny hypoték pozitivní nebo negativní?

Nový občanský zákoník, který vstoupil v platnost prvním lednem letošního roku, přinesl řadu změn. Změnil více než dvě stovky předpisů, a tak se není čemu divit, že se dotknul také hypoték a hypotéčního bankovnictví.

Stavba a pozemek jsou jednou nemovitostí

Přestože je většina změn administrativního charakteru, jde o určitý posun k ještě větší ochraně klienta a jeho práv. Změnami tedy prošla například definice nemovitosti. V minulosti platilo, že klienti, kteří vlastnili rodinný dům a pozemek, jsou majiteli dvou nemovitostí. V novém občanském zákoníku jsou již majiteli jedné nemovitosti. Ono sloučení může být problémem v případě, že majitel pozemku je jiný, než vlastník stavby. V případě, že jste si rodinný dům postavili na cizím pozemku, máte na něj automaticky předkupní právo. Naopak majitel pozemku má předkupní právo na rodinný dům stojící na jeho pozemku.

Změnou prošla i zmínka o výstavbě na pozemku jiného vlastníka. Do minulého roku mohl na cizím pozemku stavět prakticky kdokoliv, kdo uzavřel alespoň ústní smlouvu s majitelem nemovitosti. V aktuálním občanském zákoníku je tento stav řešen tak, že k výstavbě na pozemku jiného vlastníka se požaduje oběma stranami uzavřená písemná smlouva. Ta se následně vkládá do katastru nemovitostí.

Snaha o zamezení podvodů s pozemky

I katastrální úřad dostal novou povinnost. Nově musí majitele nemovitosti informovat o všech změnách, které se jeho majetku dotknou, což mění i kupní či zástavní smlouvy. Noví majitelé si tak budou muset na svou nemovitost počkat dvacet dní. Tedy do doby, v níž má stávající vlastník právo se proti zápisu ohradit.

Kromě toho je nyní zpoplatněn výmaz zástavního práva v katastru nemovitosti, nebo dochází k úpravám obchodních a smluvních podmínek jednotlivých bankovních instituci. 

Největší změnou, která se týká hypotéky jako takové, je stav, kdy má banka povinnost informovat klienty o podmínkách uzavření úvěrových smluv. Snaha o zlepšení informovanosti mezi bankou a klientem, a to i v rámci tzv. předsmluvních informací, by měla zajišťovat zvýšení ochrany klienta. 

Předsmluvní informace, jako záruka větší informovanosti klientů

V institutu předsmluvních informací by se měl klient dozvědět obecné informace o poskytovateli hypotéky, přičemž by neměl chybět ani slovník pojmů. Tedy definic spojených s bankovnictvím, úroky, se smlouvami, s bankovním účtem. Kromě toho by měl být zmíněn i rozsah poskytovaných služeb. Jednotlivé způsoby uzavírání smluv, informace o platebním styku a fondu pojištění jsou taktéž samozřejmostí.

Přestože se zdá, že s novým občanským zákoníkem přišly jenom institucionální a administrativní změny, není to tak úplně pravda. Snaha o větší transparentnost a zveřejňování informací, společně s důslednější kontrolou napomáhají bezpečnosti a větší informovanosti klientů.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů