Tajemství Babylonu: Sedm klíčů k osobnímu bohatství

Tajemství Babylonu: Sedm klíčů k osobnímu bohatství

Recept na bohatství nejen pro Vás vyryli Babyloňané do hliněných destiček. Zformulovali sedm pravidel, která pomáhají lidem bohatnout a platí i dnes.

Má-li být nějaký národ symbolem bohatých lidí, pak je to rozhodně národ židovský. Budování a ochrana bohatství je věc, kterou se rozhodně vyplatí učit od těch úspěšných. Prapůvod židovského mistrovství v budování bohatství najdeme v jejich babylonském zajetí.  Nejen o tom se dočtete v knize "Nejbohatší muž v Babyloně." Je to útlá kniha.

Dvouhodinové čtení u večerní kávy. A přitom může změnit Váš život. Tak jako změnila život k lepšímu už mnoha lidem. Je to snad nejsrozumitelnější návod na to, jak získat, udržet a rozšiřovat osobní a rodinné bohatství. Přečetly si jí miliony lidí, ale jenom drtivé menšině ta kniha pomohla. Důvod je prostý. Většina lidí se tím návodem prostě neřídí.  Možná za to také mohou poněkud archaické formulace v knize. Nechte se tedy inspirovat jejich překladem do modernějších slov.

Sedm klíčů k osobnímu bohatství

Před několika tisíci let to Babyloňané vyryli do hliněných tabulek.  Z příběhů dnešních úspěšných a bohatých lidí je zřejmé, že dělají přesně to, co je na těch hliněných destičkách vyryto. Rozdíl je jen v tom, že ta pravidla popisují moderními slovy. Ta původní slova jsou sice archaismy, ale jsou více srozumitelná. Jdou "na dřeň". Odhalte tedy Sedm zlatých pravidel starých Babyloňanů z hliněných destiček.

 Odhalte tajemství z hliněných destiček!

V knize "Nejbohatší muž v Babyloně" si posteskl Bansir, chudý stavitel vozů: "Pronásleduje mě myšlenka, že přece nemůžeme žít rok co rok tak uboze. Jenom práce a stále práce a žádné jmění!"  Jeho přítel mu poradil dobrou věc: "Neměli bychom se zajímat o to, jak to dělají ti bohatí?" A vydali se pro rady k starému příteli, Arkádovi. Ten se z chuďase stal nejbohatším mužem v Babyloně a tradovalo se o něm, že radí samotnému králi. A právě on předal Bansirovi sedm zlatých pravidel, která mu pomohla vybudovat  ohromný majetek. Nechte se tedy inspirovat překladem z hliněných destiček do dnešních moderní slov:

1. Pravidlo: Naplnit peněženku

Co radil Arkád Bansirovi: "Z každých deseti měďáků, které vyděláš, si dej jeden měďák stranou."

Moderní překlad: "Dej si něco stranou. Nespotřebuj všechno co vyděláš!"

2.  Pravidlo: Kontrola vydání

Co radil Arkád Bansirovi: "Vyryj si do hliněné tabulky seznam věcí, které potřebuješ a věcí, po kterých toužíš. Vyber jenom to, co je nutné a ostatní škrtni."

Moderní překlad: "Nemusíš mít všechna lákadla, která jsou kolem tebe. Nemusíš mít všechno co vidíš. Místo k moři zajeď v létě na Šumavu. Žij stejně jako Bill Gates. Jeho výdělek je 200 000 krát větší než příjem průměrného Američana. Jeho výdaje ale nejsou 200 000 krát vyšší než výdaje průměrného Američana. Z toho úhlu pohledu žije Bill Gates skromný život."

3.  Pravidlo: Ať zlata přibývá

Co radil Arkád Bansirovi: "Každý měďák, který dáš stranou, odnes Agarovi, výrobci štítů. Jednou za půl roku vždycky nakupuje bronz ve velkém a potřebuje na to co nejvíc peněz. Když dobře nakoupí, podělí se s ostatními a vrací jim měďáky s dobrým úrokem."

Moderní překlad: "Když už si dáš něco stranou, tak to ulož tak, abys na tom vydělal něco navíc."

4.  Pravidlo: Chraň svoje jmění

Co radil Arkád Bansirovi: "Chraň svoje jmění, ať o něj nepřijdeš. Můj přítel vzal všechny svoje peníze a nakoupil od Féničanů výhodně šperky. Féničané jsou známí podvodníci a on nakoupil padělky. Přišel o všechno."

Moderní překlad: "Nevsázej všechno na jednu kartu. Neexistují vysoké výnosy bez vysokého rizika."

5.  Pravidlo: Bydliště je investice

Co radil Arkád Bansirovi: "Mnoho lidí v Babyloně vychovává děti v žalostných podmínkách. Platí majitelům vysoké nájmy za ubohé byty. Bohatí lidé ti rádi půjčí na pořízení vlastní usedlosti, když jim dáš tu usedlost do zástavy. Až jim vrátíš peníze, budeš mít majetek a budeš mít co předat dětem."

Moderní překlad: "Špatný dluh je ten, který ti nepomáhá bohatnout. Nepůjčuj si na spotřební zboží. Hypotéka je dobrý dluh. Ušetříš na nájmu, trochu k tomu přidáš a po splacení budeš mít vlastní bydlení!"

6.  Pravidlo: Zajisti si budoucí příjem

Co radil Arkád Bansirovi: "Nebudeš pořád mladým mužem, který může pracovat. Jednou budeš starým mužem, který nemůže ohnout svá záda. Abys mohl i potom vést šťastný život, odkládej si na tu dobu ještě jeden měďák stranou."

Moderní překlad: "Je úplně jedno, čím tě masírují média o státní penzi. Dávej si něco stranou na stará kolena."

7.  Pravidlo: Více vydělávat

Co radil Arkád Bansirovi: "Radím ti totéž, co všem ostatním mužům. Aby se dostali do popředí ve svém řemesle, aby nezůstali na místě, nezaostávali a vždy byli v něčem lepší než ostatní. Využij každé příležitosti k zdokonalení a budeš si pak vydělávat víc peněz."

Moderní překlad: "Vše se vyvíjí. Dneska mnohem rychleji než dřív. Dokonce jsou profese a řemesla, která zanikla. A budou zanikat. Před pár lety byla běžná profese telegrafisty. Dnes tato profese neexistuje. Pracuj na sobě a přizpůsobuj se době. Buď o krok napřed. V zaměstnání si tě budou víc cenit a v podnikání porazíš konkurenci."

A to je celé. Dává Vám to smysl?

Tak se do toho pusťte! Začněte třeba tím, že si přečete knihu "Nejbohatší muž v Babyloně." Na internetu je k mání v řadě e-shopů za cenu kolem stovky. Určitě nebudete této drobné investice litovat.

Roman Kasalý
Autor: Roman Kasalý

Jsem makléř Evropa realitní kanceláře od roku 2004.

V Business Academy Evropa jsem absolvoval všechny stupně certifikovaných školení a v roce 2020 jsem úspěšně složil státní zkoušku profesní kvalifikace a tak mohu nyní oprávněně užívat titul certifikovaný makléř expert profesionál.

Prošel jsem v realitách již všechna zaměření, nyní se však specializuji na prodeje. Díky výsledkům patřím do VIP klubu nejlepších makléřů celé sítě Evropa realitní kanceláře (nyní cca 300 makléřů).

Sleduji nejnovější trendy práce realitních makléřů a využívám moderní technologie (kvalitní fotografie, 3D plánky nemovitostí, letecké snímky „dronem“ atd.). Protože jsem zaměřen na kvalitu služeb a je to vidět na výsledcích, mnoho dřívějších klientů se ke mně vrací a doporučuje mne dál.

Věřím, že s mými službami budete spokojeni a těším se na naši spolupráci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů